Autor Wiadomość
Elik
PostWysłany: Czw 21:33, 13 Gru 2007    Temat postu:

Czy Ktoś już go piekł, bo ja jeszcze nie
Wink

PIERNIK ŚWIĄTECZNY


CIASTO:
1kg. mąki
35dag. cukru
1/2kg. miodu
4 jaja
2 łyżeczki sody oczyszczonej
torebka przyprawy do pierników
2łyżeczki masła


MASA:
25dag. konfitur pomarańczowych
10dag. migdałów
10dag. łuskanych orzechów włoskich
10dag. skórki pomarańczowej
10dag. rodzynek
1/2 szklanki miodu


Miód z przyprawami do piernika zagrzać w rondelku.
Ubić jaja z cukrem na puszystą masę. Mąkę z sodą przesiać na stolnicę. Zrobić dołek wlać do niego ciepły miód i nożem zarobić ciasto. Dodać ubite jaja i znowu zarobić.
Wyrabiać ciasto, aż będzie lśniące i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 -3 godz. Przełożyć ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec ok. 60min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po tygodniu , gdy piernik zmięknie, przekroić go na trzy części i przełożyć masą.
Aby sporządzić masę, do rondla włożyć konfitury i miód. Podgrzewać, stale mieszając na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Migdały i rodzynki sparzyć, migdały obrać ze skórki i posiekać wraz z orzechami. Skórkę pomarańczową pokroić na małe kawałki. Bakalie dodać do masy (trochę skórki zostawić do przybrania piernika), chwilę smażyć na małym ogniu, a następnie przestudzić Ciepłą masą przełożyć ciasto.
Wierzch piernika można polukrować i posypać skórką.


SMACZNEGO
Elik
PostWysłany: Pią 16:12, 07 Gru 2007    Temat postu: Przepisy na dania na Wieczerzę Wigilijną

Już nie długo Święta Bożego Narodzenia. Bardzo jestem ciekawa Waszych przepisów.
Mam nadzieję, że podzielicie się ze mną swoimi pomysłami. Very Happy

Powered by phpBB © 2001,2002 phpBB Group