Forum www.wysin.fora.pl
Forum powstało w ramach Programu Rzeczpospolita Internetowa
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Przepisy na dania na Wieczerzę Wigilijną

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.wysin.fora.pl Strona Główna -> Kacik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Elik
Gawędziarz



Dołączył: 24 Lis 2007
Posty: 87
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wysin

PostWysłany: Pią 16:12, 07 Gru 2007    Temat postu: Przepisy na dania na Wieczerzę Wigilijną

Już nie długo Święta Bożego Narodzenia. Bardzo jestem ciekawa Waszych przepisów.
Mam nadzieję, że podzielicie się ze mną swoimi pomysłami. Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Elik
Gawędziarz



Dołączył: 24 Lis 2007
Posty: 87
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wysin

PostWysłany: Czw 21:33, 13 Gru 2007    Temat postu:

Czy Ktoś już go piekł, bo ja jeszcze nie
Wink

PIERNIK ŚWIĄTECZNY


CIASTO:
1kg. mąki
35dag. cukru
1/2kg. miodu
4 jaja
2 łyżeczki sody oczyszczonej
torebka przyprawy do pierników
2łyżeczki masła


MASA:
25dag. konfitur pomarańczowych
10dag. migdałów
10dag. łuskanych orzechów włoskich
10dag. skórki pomarańczowej
10dag. rodzynek
1/2 szklanki miodu


Miód z przyprawami do piernika zagrzać w rondelku.
Ubić jaja z cukrem na puszystą masę. Mąkę z sodą przesiać na stolnicę. Zrobić dołek wlać do niego ciepły miód i nożem zarobić ciasto. Dodać ubite jaja i znowu zarobić.
Wyrabiać ciasto, aż będzie lśniące i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 -3 godz. Przełożyć ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec ok. 60min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po tygodniu , gdy piernik zmięknie, przekroić go na trzy części i przełożyć masą.
Aby sporządzić masę, do rondla włożyć konfitury i miód. Podgrzewać, stale mieszając na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Migdały i rodzynki sparzyć, migdały obrać ze skórki i posiekać wraz z orzechami. Skórkę pomarańczową pokroić na małe kawałki. Bakalie dodać do masy (trochę skórki zostawić do przybrania piernika), chwilę smażyć na małym ogniu, a następnie przestudzić Ciepłą masą przełożyć ciasto.
Wierzch piernika można polukrować i posypać skórką.


SMACZNEGO


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.wysin.fora.pl Strona Główna -> Kacik kulinarny Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin